onsdag den 31. oktober 2012

Velkommen til kontrolsamfundet

Velkommen til kontrolsamfundet: - Af Kjeld Holm, Biskop, Århus Stift

Vores yngste datter syntes for et stykke tid siden, at hun ville understøtte sine forældres nostalgiske tilbøjeligheder, så hun forærede os DVD-udgaven af ”En  by i provinsen”, – en serie, som DR sendte for så snart så mange år siden, at man dårligt kan huske, hvornår det nu var. Dirch Passer er med, og mange andre, enten døde eller glemte. Og med handlinger, som givetvis vil få nutidsdanskere til at krumme tæer.
De ryger og drikker og dyrker ikke motion af betydning. Det er helt forskrækkeligt, og nutidens aggressive sundhedsapostle ville blive rystede og forargede. Og Kræftens Bekæmpelse ville i dag sikkert stille krav om, at serien blev forbudt.
Jeg synes, serien er morsom, selv om jeg så udmærket kan se, at den filmiske kvalitet lader noget tilbage at ønske, og at handlingerne ikke kan måle sig med nutidens sofistikerede handlingsforløb i film og TV.
Det er sikkert et udtryk for en gryende senilitet, men jeg tager mig selv i en længsel mod et samfund, hvor mobning på facebook var et ukendt fænomen, og hvor man lod folk ryge og drikke i fred. Hvor ingen formyndere skulle udtale sig på alles vegne om, hvad det rigtige liv var.
Heller ikke Aarhus Kommune, der nu bestemmer, at ansatte i samme ikke må tage sig en smøg i en pause, for byrådet ved bedst, og det har en udelt omsorg for sine borgere, undtagen når det drejer sig om skolenedlæggelser, hvor samme omsorg så vist er begrænset. I hvert fald på den måde, at ethvert argument for bevaringen af Rundhøjskolen er blevet mødt med en resistent afvisning, som ville være en velsignelse, hvis det drejede sig om forkølelse.
Faktisk er dette ikke ment som en morsomhed. Jeg mener, det dybt alvorligt. For et par måneder siden holdt jeg et oplæg ved en konference i Købehavn. Skal et moderne samfund bygge på tillid eller kontrol? lød spørgsmålet til mig og den anden oplægsholder, den amerikanske ledelsestænker, Stephen M.R. Covey, der har skrevet en bog om emnet, og som fortalte på mødet, hvad der sker, hvis en virksomheds ledelse bygger forholdet til ansatte på mistillid, og hvad der sker, når tilliden i stedet kommer i højsædet. Det sidste kunne ses på bundlinjen, men det kunne også ses på livskvaliteten hos de ansatte. Også i den offentlige sektor!
I dag er mistilliden i højsædet, smukt kombineret med moralisme og puritanisme. Jeg skal slet ikke forsvare rygere, men hvad med, at man tiltror dem evnen til at undlade at genere deres medmennesker? At man blot viser tillid til menneskers hensyntagen og etik. Modsætningen til dette er kontrolsamfundets mistænksomhed, til stikkeri, anmelderi og vogten på hinanden?
Tænk, hvis man havde tillid til, at Rundhøjskolens forældre faktisk havde ret i deres argumenter!
Tænk, hvis man mødte sine medmennesker med tillid? Lod dem ryge og tiltroede dem evnen til at vise hensyn og vide noget om deres børns dagligdag og deres fremtid.
I øvrigt lever den piberygende Jens Okking fra ”En by i provinsen” vist endnu, forunderligt nok. Han er nok glad for, at han ikke er ansat i Aarhus kommune.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dit indlæg bliver udgivet efter godkendelse.......

Vil du bygge en hjemmeside

Skal du bruge en professionel email-adresse? Billigt webhotel perfekt til at starte en blog eller en hjemmeside på UnoEuro

TV 2 - alle nyheder

Elektronik

Nyheder fra LO og LO-fagforbund

Version2