torsdag den 6. september 2012

Nyt økonomisystem skal spare menighedsrådene penge

Nyt økonomisystem skal spare menighedsrådene penge: Jette Madsen er stiftkontorchef ved Århus Stift Folkekirken har fået nyt økonomisystem, der skal erstatte det forældede nuværende system. Administrationen af bl.a. gravstedsvedligeholdelse fjernes fra de fleste af landets stifter, og bliver i stedet lagt over i to nye systemer som administreres af Århus og Viborg stifter. Dermed kommer menighedsrådene til at spare mange penge på administration
Af Bo Billeskov Grünberger
“Vi har indtil nu haft et økonomisystem, der hedder SØS, men det er ved at være forældet og har ikke nok data, så hver gang vi skal udbetale terminer til menighedsrådene, så har vi gang i den store gaffatape for at holde sammen på det,” fortæller Jette Madsen, der er stiftkontorchef i Århus Stift.
Det smarte ved de nye systemer, GIAS (Gravstedsaftale Indberetnings og Administrations Systemet) og KAS (Kapital Administrations Systemet), er at de sparer en masse arbejde, både ude i sognene, og i stifterne. Et arbejde som menighedsrådene betalte for, og derfor kan menighedsrådene nu se frem til at spare mange penge for administrationen af deres midler.
“Sådan som systemet har fungeret indtil nu er at hvert stift har lavet nogle blanketter og aftaleformularer, som man har sendt ud til graverne eller kirkeværgen. Dem har man så skullet udfylde i hånden eller på maskine, at den og den aftale er indgået på den og den måde. Dem har vi så skullet sidde inde hos os og taste ind for at vi kunne sende fakturaer ud til de pårørende for at få penge ind,” fortæller Jette Madsen og fortsætter:
“Det nye system betyder, at stifterne ikke skal sidde og lave godkendelsesprocedurer, da alle taksterne ligger i systemet og de kan ikke være forkerte. Det betyder at vi nu ikke længere har så meget arbejde tilbage. Langt de fleste kirkegårde vil selv sidde og lave de her aftaler, og dem der ikke har ret mange begravelser om året vil måske få nabosognet eller stiftet til at taste aftalerne ind,” uddyber hun.
Helt nøjagtig hvor mange penge menighedsrådene står for at skulle spare er ukendt, men Jette Madsen oplyser at sognene i Århus Stift bruger omkring 600.000 årligt på bl.a. gravstedsvedligeholdelse. Det beløb forventer hun vil blive reduceret betragteligt.
“Det vigtige for os er at sige, at nu ligger de nye blanketter derude. Man kan både udfylde dem elektronisk, og i hånden, og hvis man gør det i hånden, så har man stadig mulighed for det.  Og de ligger på Den Digitale Arbejdsplads. Det er simpelthen det første menighedsrådene får frem når de åbner Den Digitale Arbejdsplads,” slutter Jette Madsen.
Kontaktpersonerne i Århus Stift for det nye GIAS er Lene Pilgaard og Camilla Gyldenløve.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Dit indlæg bliver udgivet efter godkendelse.......

Vil du bygge en hjemmeside

Skal du bruge en professionel email-adresse? Billigt webhotel perfekt til at starte en blog eller en hjemmeside på UnoEuro

TV 2 - alle nyheder

Elektronik

Nyheder fra LO og LO-fagforbund

Version2